sunnuntaina, tammikuuta 01, 2006

maas on hanki ja palkat jäässä

Yliopisto-opettajien palkkauksen ajanmukaistamisen (UPJ) seurauksena kaikki ikälisät on jäädytetty.

Ne, jotka ehtivät "ansaita" ikälisänsä vanhassa järjestelmässä, saavat pitää ne tulevassakin systeemissä (takuupalkkansa turvin). Me muut emme ilmeisesti ansaitse ikälisän tapaisia automaattisia palkankorotuksia. Uudessa järjestelmässä jokainen korotus on ansaittava erikseen.

Sivullisesta tämä kuulostaa ehkä ihan hyvältä periaatteelta. Kaikkihan me olemme nähneet työpaikoilla henkilöitä, joiden pätevyys ei ole noussut määrävuosikorotusten mukana.

Tulevaisuudessa palkankorotukset ansaitaan vähän niin kuin kunniamerkit; ne saadaan lähiesimiehen esityksestä. Silloin kannattaa olla väleissä esimiehen kanssa. Silloin kannattaa keskittyä tehtäviin, joita esimies arvostaa. Viime joulukuussa meille järjestettiin kurssi, minkä teemana oli "hyvä alainen". Kurssille osallistujat pohtivat, miten heistä tulisi hyviä alaisia! Itse opettelin tätä armeijassa riittävän kauan. En olisi uskonut joutuvani alokkaaksi uudelleen enää tässä vaiheessa.

Kunniamerkkijärjestelmä on ollut olemassa yliopistolla jo vähän aikaa. Jotkut lehtorit ovat voineet saada peruspalkkansa päälle lisää rahaa, jos ovat suoriutuneet tehtävistään erityisen hyvin. Yleensä edunsaajat eivät ole paljoa asiasta huudelleet. Tätä kunniamerkkiä kannetaan lompakossa, piilossa uteliaden katseilta. Kun kuulin laitoksemme "tuloksellisuuslisän" saaneiden nimet, en enää ihmettele miksi. Ehkä järjestelmä on hyvä, mutta sen oikeudenmukainen toteuttaminen saattaa osoittautua liian vaikeaksi yliopiston kaltaisessa yhteisössä. Miksi odottaisin UPJ:ltä jotain parempaa?

4 kommenttia:

Antti-Juhani Kaijanaho kirjoitti...

Takuupalkkajärjestelmä on väliaikainen, joten kyllä ne "ylijäämä"-ikälisät tippuvat, jos ei vastaavia pärstälisiä saa, muutamassa vuodessa.

Telemakhos kirjoitti...

Moni laskee pääsevänsä eläkkeelle ennen kuin palkka putoaa "oikealle" tasolle.

Rita Maestra kirjoitti...

Voi vitsi miten hauska otsikko! Opettajien palkat eivät sitten niinkään naurata. Tietysti on niinkin että kutsumusopettajan palkka ei ole pelkkää rahaa, sekä niin että teemme vapaaehtoisesti yhtä sun toista mitä ei ole edes pyydetty. Minä kirjoitan blogiakin opiskelijoilleni (vaikka en nyt ihan pelkästään heille). Hienoa saada lukea sinun blogiasi. Kiva että ehdit kirjoittaa kaiken muun puurtamisen lisäksi. Sydämeni hypähti kun näin että olit linkittänyt minut. Minäkin olin ajatellut linkittää sinut mutta en ole vielä ehtinyt.

Telemakhos kirjoitti...

Minä en ole kertonut blogistani opiskelijoille. Vaikka koetankin välttää "sala-ammuntaa" ja työtovereiden parjaamista nimimerkin takaa, voi joku loukkaantua blogistani. Olen sen verran oppurtunisti, että en ehdoin tahdoin halua pilata loistavia uramahdollisuuksiani yliopistolla.