Olen istunut liikaa tietokoneen ääressä; selkä, hartiat ja niska ovat siinä kunnossa, että tästä postauksesta tulee pakostakin hyvin lyhyt.
Sain juuri valmiiksi tutkimuksen, jossa käsittelen kansakoulun- ja luokanopettajille eri aikoina asetettuja käyttäytymisvaatimuksia, opettajaihanteita. En vaan millään keksi artikkelille hyvää pääotsikkoa. Aluksi ajattelin, että otsikko voisi olla: "Mallikansalaisesta oppimiskonsultiksi - muuttuvat opettajaihanteet". Jotenkin tuo otsikko tuntuu vähän tylsältä. Muutin sen sitten muotoon: "Kansanopettaja ja hänen geniuksensa. Kansakoulun- ja luokanopettajan ihannekuvat historiallisena ilmiönä". Otsikko on kai muuten ihan hyvä, mutta en ole varma tietävätkö lukijat mikä "Genius" on.
Niinpä pyydän apua teiltä. Onko käsite "Genius" tuttu? Häiritseekö, jos otsikossa on tuollainen monimerkityksinen käsite?
Genius voidaan ymmärtää "ihannekuvaksi", "paremmaksi minäksi" tai jokaisessa yksilössä asuvaksi "innoittavaksi hengeksi". Antiikin roomalaisille se oli miehiä läpi elämän seuraava yksilöllinen suojelushenki. Naisilla oli omansa "Juno", joka symboloi piileviä luovia voimia. Myös valtioilla ajateltiin olevan oma suojelushenkensä (mika symboloi kansan erityisyyttä ja sen ominaispiirteitä)
Ongelmani on varmasti tuttu kaikille opinnäytteitä tai muita omia tekstejä kirjoittaneille.
Kuvassa Väinö Aaltosen veistos: Genius ohjaa nuoruutta (om. Turun yliopisto)
perjantaina, maaliskuuta 24, 2006
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
3 kommenttia:
Minä en tiennyt mitä genius tarkoittaa.
Ensimmäinen otsikko kuulostaa muutenkin selkeämmältä: Sen perusteella tietää selkeästi mitä aihetta käsitellään. Toinen otsikko pitää lukea moneen kertaan ennen kuin se menee perille. Minulle siis.
Kiitos kommentista... pitää siis miettiä otsikkoa vielä kerran.
Minä pidän monimerkityksellisistä sanoista otsikoissa (tietysti vain silloin, kun kaikki merkitykset jotenkin kuvaavat aihetta). Siinä mielessä tuo genius on hyvä sana. Huono puoli on se, että minäkään en tiennyt sen merkitystä ennen kuin luin selityksesi. Ensimmäinenkin otsikko on hyvä, ehkä iskevämpi.
Otsikon valinta riippuu varmaan julkaisufoorumista. Mikäli artikkeli julkaistaan jossakin asiaan perehtyneille tarkoitetussa julkaisussa, voisi jälkimmäinen otsikko toimia. Toisaalta ensimmäinen otsikko kiteyttää myös tutkimustuloksen, ja on siinä mielessä hyvä.
Lähetä kommentti