lauantaina, huhtikuuta 28, 2007

oppilaat kuntoon meditoimalla


Olen ollut väsynyt vaikka en olekaan tehnyt oikeita töitä. Olen istunut kokouksissa, puhunut puhelimessa ja juossut seuraavaan kokoukseen. Sellaista se lakeijan elämä on.

Onneksi Hesari pitää huolen siitä, että minulla riittää kirjoitettavaa blogissani. Tämän päivän lehdessä (28.4.07) on puolen sivun juttu Ashley Deansin Helsingissä pitämästä esitelmästä. Uutisen otsikkona on: "Meditaatiota tuodaan Suomenkin kouluihin". Tekstistä ilmenee, että esitelmätilaisuus oli järjestetty opetushallituksen edustajille ja opettajille. Koska olen tosikko, en osaa sanoa, onko toimittaja Anna Karismo tekstissään ironinen vai ei. Uutisessa ei kerrota lähemmin sitä miten kouluhallitus asiaan suhtautui; esitettiinkö kriittisiä kysymyksiä, naurettiinko vai ilmoittautuivatko opetusneuvokset seuraavalle joogalentokurssille. Luultavasti Deans oli tuotettu maahan puffaamaan Helsinkiin suunnitteilla olevan meditaatio (TM) koulun lupahakemuksen käsittelyä (kutsuja ei ole OPH, vaan varmaankin jokin jooga-tukiryhmä). Deans itse on kiertänyt maailmalla vuosia "todistamassa". Se on hänen elinkeinonsa.

Edellinen transsendenttisen meditaation huippukausi Suomessa oli 1970-luvun puolivälissä. Tällöin oli muotia hakea aineksia elämänfilosofiansa Intiasta. Muistan kuinka muutamat naapurimme raahasivat lapsiaan gurujen luoksi. Minua ei päästetty. Olin siitä vähän ihmeissäni ja ehkä vähän loukkaantunutkin. Pojat kertoivat pihalla, että jokaiselle heille oli annettu salainen mantra. Kun nyt katson noiden perheiden elämää, niin ei tainnut olla apua TM:stä.

Paheksun! Paheksun kouluhallitusta siitä, että he antoivat Ashely Deansille puheenvuoron. Vähintäänkin olisi ollut kohtuullista pyytää joku skeptikko paikalle (James Randi on joskus ottanut osaa tällaisiin väittelyihin). Tässä menee mielestäni liberaalisuuden raja; opetustoimi ei saa kuunnella tällaisia saarnamiehiä. Tämän jälkeen Deans kulkee maailmalla kertomassa, että kansainvälistä tunnustusta saaneen Suomen opetusviranomaiset olivat kutsuneet hänen opettamaan TM:n periaatteita!

Anna Karismo olisi myös voinut nähdä vähän enemmän vaivaa ja selvittää Deansin taustoja. Artikkelissa kerrotaan, että Deans on saanut useita kasvatusalan palkintoja kotimaassa ja ulkomailla, mutta näitä Deansin väitteitä ei kerrota:

1. Tarpeeksi suuri joogalentäjien ryhmä voisi parantaa sairaudet Canadassa (jos hallitus suostuisi kuuntelemaan häntä)
2. Transsendentaalisen meditaation ja joogalennon periaatteet sekä vaikutukset ovat tieteellisesti todistettuja.

Deansin viesti opettajille osoittaa kieltämättä, että kyse on hyvästä kauppamiehestä. Hän nimittäin lupaa, että pari mietiskelytaukoa päivässä ratkaisee kaikki nämä koulun ongelmat:
1. Huonot oppimistulokset, 2) rauhattomuuden 3) masentuneisuuden 4) kouluväkivallan ja 5) kiusaamisen sekä 6) opettajien "burnoutin"!

Sellaiset pseudotieteen edustajat kuten Ashley Deans vertaavat itseään mielellään Galileihin tai muihin vastustusta kokeneisiin neroihin. Jonkun pitäisi huomauttaa hänelle, että Galileilla oli näyttöä. Hän jopa pyysi kirkkoylimystöä kurkistamaan kaukoputkeensa ja toteamaan asiat omin silmin. Lisäksi Galilein havainnot selittivät todellisuutta paremmin kuin virallisesti voimassa ollut malli. Jos siis Deans haluaa Galileiksi, on hänen annettava meille kaukoputki ja sen jälkeen annettava tarkasteltavaksemme sellainen uusi fysiikan kokonaisteoria, joka ennustaa ilmiöitä paremmin kuin nykyinen.

Deansin väitteet ovat tuttuja meille eräästä toisesta kontekstista. Suomessa toimii pieni, mutta äänekäs "luonnonlain puolueeksi" itseään kutsuva ryhmittymä. Hehän väittivät, että kaikki Suomen ongelmat voidaan ratkaista meditoimalla (katsokaapa, mitä heidän kymmenen vuotta vanhoilla sivuillaan sanotaan kasvatuksesta.... Kuulostaako tutulta?). Ryhmä ei saanut edustajaansa eduskuntaan. Nyt siis on vaihdettu strategiaa ja koetetaan kolkuttaa koululaitoksen ovea. Pistäkää ovi säppiin siellä opetushallituksessa ja kaatakaa sulaa lyijyä muurinharjalta!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ei Canadassa vaan Kanadassa.
Kiitos mielenkiintoisesta blogista, jonka löysin kun yritin etsiä Matti Meren yhteystietoja googlettamalla.

Telemakhos kirjoitti...

Hyvin havaittu.
Olen huomannut, että sirottelemalla teksteihini alkeellisia kielivirheitä pystyn aktivoimaan kummatkin lukijani kirjoittamaan kommentteja. :-D

Anonyymi kirjoitti...

Eksyin näille sivuille muita asioita etsiessäni ja yleistyksesi mantran saaneiden huonosta onnesta elämässä särähti korvaan. Halusin tuoda mukaan keskusteluun hieman toisenlaisen kokemuksen. Molemmat vanhempani meditoivat ja sisarellani ja minulla on molemmilla omat mantrat. Tällä hetkellä me molemmat opiskelemme Oxfordin yliopistossa, jossa itse teen väitöskirjaa. Tiedä sitten, kuinka paljon meditaatiolla on olla osuutta elämäämme ja siihen, mitä jotkut voisivat kutsua akateemiseksi menestykseksi.

Telemakhos kirjoitti...

Tarkoituksenani ei ollut vihjata, että meditointi olisi syynä huonoon onneen. Koetin sanoa, että monia koulun ja kodin ongelmia voidaan ratkoa tehokkaasti myös ilman TM gurujen apua. Se, että yksittäiset henkilöt katsovat saavansa apua meditoinnista on heidän oma asiansa.

Sen sijaan kouluinstitution pitäisi pysyä kaukana tällaisista indoktrinoivista aatteista - eihän koulussa esimerkiksi saa pitää yhteisiä rukoushetkiäkään. Vai saisiko, jos sitä nimitettäisiin meditoinniksi ja rukousta mantraksi?

Anonyymi kirjoitti...

Tunnut tuomitsevan koko meditaation sen perusteella, että yksi ihminen uskoo joihinkin joogalentoihin. Eikö se ole sama kuin tuomitsisi kaikki muslimit muutaman terroristin takia? Tiedän että tuo on kulunut esimerkki, mutta se on valaiseva.

Käsittääkseni meditaatiolla ei tarvitse olla mitään tekemistä uskonnon kanssa. Siinä vahvistetaan omaa itsetuntoa, kehitetään syvällistä ajattelua ja mielenrauhaa. Kyse ei ole mistään yliluonnollisten voimien kutsumisesta. On totta, että useiden uskontojen tapoihin kuuluu meditaatio, mutta siihen ei kuitenkaan tarvitse liittyä uskontoa.

Kriittisyys on toki aina paikallaan. Mielestäni asiaa tulisi kuitenkin tarkastella tutkimustulosten kautta. Eikö tätä meditaatiota ole jo kokeiltu useissa kouluissa Yhdysvalloissa? Valitettavasti aiheesta tehdyt tutkimukset taitavat olla usein meditaation kannattajien eikä puolueettomien osapuolten laatimia.

Telemakhos kirjoitti...

Joo, lisään vähän löylyä.

Lyökää puolueettomia tutkimustuloksia pöytään niin voin harkita asenteenmuutosta. Tai ehken sittenkään; tällaisten tutkimusasetelmien ongelma on se, että oppimistulokset nousevat ja oppilaiden keskittyminen paranee, kun oppilaat saavat myönteistä huomiota - oli keino melkein mikä hyvänsä.

TM edustaa minulle uskonnonharjoitusta samassa mielessä kuin eurytmia. Ja älkää nyt väittäkö, ettei eurytmia olisi uskonnonharjoitusta. Sen kiinalaisen aamuvoimistelun uskonnollisista kytköksistä en ole täysin selvillä. Luultavasti sekin parantaa keskittymistä ja lisää hyvän olon tunnetta.

Minun mielipiteelläni ei ole erityistä merkitystä tai väliä. Jos joku tuntee saavansa apua elämäänsä vaikkapa tontuilta, on se hänen asiansa - niin kauan kuin hän ei esim. virkamiehenä pyri levittämään tuota henkilökohtaista vakaumustaan.