maanantaina, marraskuuta 19, 2007

Steiner ja ennakkoluulojen kylväminen


Blogini ei näemmä ole päivittynyt listalla vähään aikaan. Nyt sitten tuli kerralla enemmän luettavaa.

Tänään kasvatushistorian luentosarjani oli edennyt taas Rudolf Steineriin saakka. En oikein vieläkään osaa olla ennakkoluuloton ja puhtaan objektiivinen esitellessäni steinerpedagogiikkaa. Opiskelijat voivat onneksi muodostaa oman mielipiteensä käsitellyistä asioista. Kehotin heitä menemään ensi torstaina naapurikaupungin steinerkoulussa pidettävään esitelmätilaisuuteen. Tiedän, että ainakin muutama on menossa. Minunkin pitäisi mennä.

Näyttää siltä, että varmin tapa herättää kiinnostusta steiner-pedagogiikkaa kohtaan on pelotella heitä antroposofialla ja ylipappi W:llä. Sitten vielä sopiva pätkä eurytmiasta, niin keitos on valmis. Olen kuullut, että kriittinen lähestymistapani on innostanut ottamaan enemmän selvää Steineristä ja hänen luomastaan pedagogisesta järjestelmästä.

Indoktrinoiva opettaja ei anna oppilailleen mahdollisuutta tehdä omia johtopäätöksiä, tai arvioida esitettyjä asioita.Indoktrinaatioon kuuluu myös, että oppilaat eivät tule tietoiseksi heihin kohdistetusta manipulaatiosta.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen seurannut blogiasi jo pidemmän aikaa ja ehtinyt jo kaivatakin sitä pienen tauon aikana. Kirjoitat mielenkiintoisista asioista ja kasvatustieteen opiskelijana olen pitkälti samaa mieltä opettajankoulutuslaitosten (ainakin omani) opiskelukulttuurista. Siinäkin mielessä on ollut jännä lukea näkökulmista kateederin toiselta puolen, vaikka taidat eri yksikössä vaikuttaa. Tällä kertaa jäin miettimään opetuksen indoktrinoivuutta ja keinoja, miten sitä olisi mahdollista vähentää. Itselläni on joitain hyviä oppimiskokemuksia OKL:stä siitä, kun jotkut luennoitsijat ovat pyrkineet purkamaan oman ajattelunsa taustoja, joskus melko henkilökohtaisestikin. Esimerkiksi erään ohjaajani lisurintyön luettuani hänen läpikäymästään oppimisprosessista huomasin ymmärtäväni häntä aivan uudella tavalla.

Yritän kai sanoa, että esimerkiksi blogi voisi olla hyväkin keino tehdä omaa ajatteluaan näkyväksi, jolloin myös opiskelijat ehkä pystyvät arvioimaan sitä paremmin ja näkemään mistä asioista ovat samaa mieltä ja mistä eivät. Tosin Telemakhos taitaa olla salanimeksi tarkoitettu.

Telemakhos kirjoitti...

Kiitos tj. Mukavaa saada kommentteja - tässä tuli turistua itsekseen jo vähän liian pitkään. Muutama laitoksemme opiskelija tietää tämän blogin olemassaolosta, mutta heitä ei liene montaa. En voi mainostaa tätä avoimesti, enkä edes verhotusti, sillä se aiheuttaisi minulle moraalisen dilemman. Syyllistyisin sala-ammuntaan, jos kirjoittaisin omalla nimelläni. Sillon ei paljastuisi ainoastaan minun identiteettini, vaan myös työkavereideni identiteetti. Lisäksi pyrin olemaan lojaali esimiehelleni, joka on osoittanut minua kohtaan suurta luottamusta.

Jotkut opiskelijat tuntevat näkemykseni vähän liiankin hyvin. Luulen, että tartutan kyynisyyttä heihin. Päätän aina, että nyt istun kokouksessa ilmeettömänä, enkä kommentoi asioita vaikka mikä tulisi. Laadunvalvontatyöryhmässä en ole onnistunut säilyttämään kivinaamiotani vielä koskaan. Homma on kertakaikkiaan liian absurdia (siis ei itse ajatus laadunvalvonnasta, vaan se millaisia muotoja työ saa organisaatiossamme)

Hanna Kopra kirjoitti...

Jaaa! Oletkos itsekin menossa johonkin näistä?!

2.2.
Penkkipedagogiikka
Esitelmä: Kari Kalliala

1.3.
Aitoa ravintoa kasvaville lapsille.
Pienen lapsen ravitsemus koostuu luonnonmukaisesta ruuasta, taiteellisesta ympäristöstä, myötäelävästä keskustelusta.
Esitelmä: Sirkka King.

12.4.
Vanhemmuuden haasteet
Miten turvata lapsuus tietoyhteiskunnassa.

24.5.
Steinerpedagogiikka, antroposofia.
Mitä se on. Miten se näkyy arjessa.
Esitelmä: Lars Karlsson


Perhekahvila avaa ovensa klo 11-14. Luento osuus klo 12-13. Luennon aikana on järjestetty lapsille toimintaa: satuhetki/nukketeatteri/lauluja/leikkejä.

Kaikissa tapaamisissa on mukana steinerpedagogi. Kahvilabuffetissa tarjolla pientä syötävää. Buffetmaksu 2,50 euroa.

Osoite: Paraistentie 3 K, sisäänkäynti sisäpihan puolelta, 4 krs.
Lisätietoja: Irmeli Kanniainen, 0 C puh. 045-6365221.
Tervetuloa!

Totta, en itsekään oikein osaa olla objektiivinen…